آیا رسول رحمت الهی (ص) برای تربیت کودکان از شیوه تنبیه بدنی وکتک
زدن استفاده می کرد ؟ دوست و دشمن و تمامی اسلام شناسان مسلمان
و غیرمسلمان از مستشرقان اروپایی که در تاریخ اسلام و سیره و روش
پیامبراکرم (ص)تحقیق کرده اند ، همگان بر این عقیده اند که وجود مقدس
نبیاکرم (ص) هیچگاه ازتنبیه بدنی برای تربیت کودکان استفاده نمی کرد
و ازروایات اسلامی و شیوه زندگانی ائمه معصومین (ع) بدست می آید که
کودکان را نباید تنبیه کرد
امام کاظم(ع) به مردی که از فرزند خود شکایت می کرد ، فرمود : فرزندت
را نزن و برای ادب کردنش از او قهر کن ولی مواظب باش قهر کردنت
طولانی نشود بلکه هر چه زودترآشتی کن.بحار الانوار ج 104 - ص 99
رسول اکرم (ص) نه تنها کودکان را تنبیه بدنی نمی کرد اگر کسی چنین
میکرد به شدت با آن مخالفت می نمود او حتی کودکان متخلف را نیز
تنبیه بدنی نمی کرد و بامحبت و اخلاق نیکو برخورد می نمود
علی (ع) می فرمود : نصیحت پذیری انسان عاقل به وسیله ادب و تربیت
است چهار پایان و حیوانات هستند که تنها با تازیانه تربیت می شوند
مستدرک الوسایل ج 3 - ص 223
برای تعجیل در فرج صلوات
تابستان در راه است ودغدغه پدر ومادر ها ثبت نام کردن فرزندانشان در کلاسهای متعدد است کلاس زبان ،کلاسهای ورز شی ،هنری و….. .اما در زمینه ی دینی اکثرا هیچ تلاشی نمیکنند وبه طور جدی در این زمینه که اساس وجود هر انسانی است کم می گذارند .
«همان طور که پیامبر اسلام صل الله علیه وآله به بعضی از کودکان نظر نمودند وفرمودند:وای از دست پدران نسبت به فرزندان آخر الزمان ،گفته شد مراد شما پدران مشرک هستند .
فرمود :خیر از پدران مومن آنان که چیزی از واجبات دینی را به آنها آ موزش نمی دهند واگر فرزندان خود به دنبال فرا گیری معارف دینی باشند آنها را از آن منع میکنند و نسبت به فرزندان به متاع کم ارزش دنیا راضی می شوند ، من وچنین پدرانی از یکدیگر بیزار هستیم.»(مستدرک الوسائل ج15)
مهترین وظیفه هر پدر ومادری پرورش فرزند متناسب با زمینه های فطری اوست تا بدین وسیله فرزندان را به سوی کمال ابدی هدایت کنند .والدین در زندگی فرزندان نقش لگویی را ایجاد میکنند .کودک وقتی دیده به جهان می گشاید ـ وحتی در زمان انعقاد نطفه ـ متاثر از رفتار پدر ومادر است.البته دختر بیشتر از مادر تقلید می کند بنابراین اگر مادر بدحجاب ، بی نماز وحریم های محرم ونامحرم را رعایت نکند بر روی این دخترا ثر گذار است .
وبه طور متعارف اکثراَ پسرهاهم از پد رتقلید میکنند وبه طورکلی آنها نیز منعکس کننده ی رفتار پدرهستند .بنابر این وظیفه هر پدر و مادری تربیت دینی فرزندشان است که این خود منشاء و پایه برای تمام برنامه های تربیتی دیگر وخود اساس زندگی بشر است. و والدین باید این را بدانند که اگر تلاش آنها برای مهیا کردن زندگی مادی آینده ی کودکانشان را تامین مکند ولی در مقابل آسیب بسیار سنگین جبران نا پذیری بر زندگی ابدی وفطرت آنها وارد میکند که به هیچ وجه قابل جبران نیست.
والدین عزیز بیایید با فرا رسیدن تابستان ودغدغه پر کردن ساعات بیکاری بچه ها ، جایی هم برای دین ،این سرمایه الهی بگذاریم اگر پدر ومادر خوبی هستیم وآینده ی فرزندانمان برای ما مهم هست.
برای تعجیل در فرج صلوات
کرامت وبزرگواری از عوامل مهم سلامت رفتاری است ،از این رو در کنار مهر ورزی به فرزند باید روح بزرگواری را در او دمید.
رسول اکرم درا ین باره می فرمایند:
“فرزندان خود را گرامی بدارید (به آنها شخصیت بدهید ) وآنان را خوب تربیت کنید که موجب مغفرت شماست .”
ما در روایات فراوان داریم که پیامبر در جمع ، حسن وحسین (ع) را میبوسید آنان را بر زانوان خود می نشاند،و با آنان بازی میکرد و… وهمین رفتارهای پیامبر باید امروزه نیز بری ما الگو باشد ،چرا که همین کارهای به ظاهر کوچک اثر بزرگی در روح وروان فرزندانمان دارد .
در کنار این گونه برخورد ها باید درتربیت کودک این سه موضوع که آیت الله جوادی عاملی در کتاب مفاتیح الحیات ذکر کردند را مد نظر داشته باشیم:
1-معارف دینی ؛مانند عقاید ،اخلاق ،قرائت ،دانستن احکام وانجام عبادات.
2-ادب ومهارتهای اجتماعی
3-ادب ومهارتهای دفاعی
“برای تعجیل درفرج صلوات”